Hoe herken ik een rioolprobleem?

Het riool is alleen geschikt voor (regen)water, ontlasting, toiletpapier en alles wat door een zeefje kan. Wanneer je het riool gebruikt voor andere dingen raakt het snel verstopt en gaat uiteindelijk kapot. Denk je last te hebben van een probleem in het riool? Maar heb je geen idee wat de oorzaak kan zijn? Neem dan contact op met onze rioolservice. Wij helpen je graag bij het vinden van het rioolprobleem, maar ook bij het oplossen van het probleem in jouw riool. Wel zijn er een aantal punten waar je een rioolprobleem aan kunt herkennen. Rioolproblemen uiten zich in wateroverlast, stankoverlast en borrelende geluiden.

Meest voorkomende oorzaken van rioolproblemen

Rioolproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben, maar de meest voorkomende oorzaak is dat er dingen door het riool worden gegooid waar het riool niet geschikt voor is. Denk hierbij aan vet- en vuilresten door de gootsteen, grote hoeveelheden toiletpapier, vochtige doekjes en maandverband door het toilet of haren en zeepresten in de douche. Je kunt je voorstellen dat hoe vaker dit gebeurt, des te groter de kans is op rioolproblemen. Een andere oorzaak van een rioolprobleem kan zijn dat het rioolsysteem verouderd is. Daarnaast kan het riool zijn aangetast door wortelgroei. Maar ook komt het regelmatig voor dat rioleringen verzakken.

Rioollucht in huis

Heb je last van een typische rioollucht in huis? Dan is waarschijnlijk je riool kapot. Als je een lekkage aan je riolering hebt, dan loopt het afvalwater uit je riool zo je huis in en dat is wat die stank veroorzaakt. Ook is het mogelijk dat de ontluchting van een afvoer niet meer goed werkt. De rioolstank wordt dan veroorzaakt door de gassen die ontstaan wanneer afvalwater door het riool verplaatst.

Water loopt slecht of niet weg

Wanneer het water in een afvoer moeilijk of zelfs niet wegloopt, is het zeer waarschijnlijk dat het gaat om een rioolprobleem. Vaak komt dit doordat er op de een of andere manier een verstopping is ontstaan. Het afvalwater kan dan niet meer fatsoenlijk worden afgevoerd. Het is ook mogelijk dat je riool kapot is en dat er een rioolreparatie aan te pas moet komen. Om hierachter te komen, laat je het best een rioolinspectie uitvoeren.

Borrelende geluiden in afvoer

Hoor je borrelende geluiden uit de afvoer komen? Dit is een voorteken van een verstopt riool. Doordat het riool al voor een gedeelte verstopt is, gaat het borrelen. Het geluid wordt veroorzaakt door de luchtverplaatsing die plaatsvindt bij het lozen van afvalwater. Een andere oorzaak voor het borrelen is dat de ontluchting niet meer goed werkt.

Ongedierte ten gevolge van een rioolprobleem

Wanneer je een rioolprobleem in huis hebt en hier niet direct wat aan doet, heb je grote kans dat er binnen de kortste keren allerlei ongedierte zich in jouw riool bevindt. Denk hierbij aan rioolratten, rioolvliegjes, motmuggen of latrinevliegen. Bij aanwezigheid van dit ongedierte in je huis is het niet alleen belangrijk dat het ongedierte bestreden wordt, maar dat de riolering tevens gemaakt wordt. Anders heb je binnen no-time weer last van ongedierte.

Rioolrat

Wanneer je last hebt van een of meerdere rioolratten is dit erg vervelend en ook nog eens onhygiënisch. Rioolratten kunnen veel overlast veroorzaken. Denk hierbij aan verdere schade aan jouw riool, stankoverlast door hun urine en uitwerpselen en geluidsoverlast. Om de rioolratten te bestrijden, dien je eerst te weten waar ze precies zitten in jouw riool. Laat een professionele ongediertebestrijder langskomen om de ratten te bestrijden en bel vervolgens een vakkundige rioolspecialist om jouw rioolprobleem te verhelpen.

Rioolvliegjes, motmuggen en latrinevliegen

Als je rioolvliegjes, ook wel motmuggen of latrinevliegen genoemd, in huis hebt, dan is dit vaak een teken van lekkage in het riool. In het afvalwater dat uit het riool lekt, leggen rioolvliegjes hun eitjes. Ze planten zich enorm snel voort, dus voor je het weet heb je een enorme plaag. Laat een professionele ongediertebestrijder deze rioolvliegjes bestrijden. Ook de ongediertebestrijder zal jou vertellen dat je een vakkundige rioolspecialist moet inschakelen om definitief van het ongedierte af te komen. Als je het rioolprobleem niet verhelpt, heb je zo weer last van rioolvliegjes in huis.

Ongedierte in het riool bestrijden

Heb je last van ongedierte als rioolratten of rioolvliegjes in huis? Dan moet je je toch eens afvragen of je geen rioolprobleem hebt. Anders komen deze soorten ongedierte niet snel in je huis. Om van het ongedierte in huis af te komen, laat je een professionele ongediertebestrijder langskomen. Wil je ook dat het ongedierte uit je huis blijft? Dan moet je ook een rioolspecialist inschalen om het rioolprobleem op te lossen.

Rioolproblemen in huis

Met elke afvoer in huis kun je rioolproblemen krijgen. Spoel jij regelmatig vet- en vuilresten door de gootsteen, dan is het niet gek als je hier een rioolprobleem krijgt. Gooi jij van alles door je toilet, zoals vochtige doekjes, tampons en maandverband? Ook dan blijft een rioolprobleem niet uit. Haal je nooit haren en zeepresten uit je doucheputje of wasbak, dan mag je hier binnenkort ook aan de slag met het riool.

Rioolproblemen buitenshuis

Ook buitenshuis kun je problemen krijgen met je riool. Al het regenwater wat naar beneden komt, moet ook ergens heen. Via jouw dak komt het in de dakgoot terecht, samen met allerlei bladeren, takjes en ander vuil. Als je de dakgoot niet regelmatig schoon maakt, krijg je binnen de kortste keren problemen met de dakgoot.

Rioolproblemen voorkomen, doe je zo!

Problemen met het riool zijn erg vervelend. Rioolproblemen wil je daarom het liefst voorkomen. Maar hoe doe je dat?

  1. Spoel geen vet- en vuilresten door de gootsteen. Voordat je de vuile vaat afwast of in de vaatwasser zet, veeg dan eerst het meeste vuil van de vaat af met een keukenrol. Gooi dit vervolgens in je prullenbak. Zo voorkom je dat de vet- en vuilresten via je gootsteen of de afvoer van je vaatwasmachine in het riool terechtkomt.
  2. Gooi geen afval door je toilet. Spoel alleen toiletpapier (niet te veel) door en zorg dat er geen vochtige doekjes, maandverband of luiers in terechtkomen. Voor je het weet is je toilet verstopt. Om dit te voorkomen, plaats je een prullenbakje naast je toilet.
  3. Maak met regelmaat de sifon schoon. Veel wasbakken raken verstopt, doordat sifons nooit worden schoongemaakt. Hierin zitten allemaal haren en zeepresten, waardoor de boel dichtslibt. Draai de sifon los, maak het schoon en voorkom verstoppingen.
  4. Gebruik geen chemische ontstoppingsmiddelen. Beter gebruik je een ontstopper als de afvoer verstopt zit. Deze ontstoppingsmiddelen zijn namelijk schadelijk voor je riool. Uiteindelijk verergeren ze het probleem alleen maar.

Rioolproblemen oplossen?

Heb je problemen met defecte afvoeren? Of heb je te maken met wateroverlast, stankoverlast en borrelende geluiden? Onze rioolspecialisten hebben al vele jaren ervaring met allerlei soorten rioolproblemen, zowel in huis als buitenshuis. Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor rioolproblemen. Mocht je last hebben van rioolproblemen, schakel dan een ervaren rioolspecialist in om het rioolprobleem op te lossen. Van riool ontstoppen, tot rioolinspectie, riool reinigen en rioolreparatie, wij kunnen het allemaal.