Weetjes over riool ontstoppen

Alles wat je wilt weten over een verstopt riool, riool ontstoppen en een rioolverstopping.

Wist je dat etensresten een van de grootste oorzaken van verstopte rioleringen zijn?

Veel mensen spoelen netjes hun borden af voordat ze in de vaatwasmachine worden gezet. Wat ze zich niet realiseren, is dat de etensresten dan grotendeels alsnog via de gootsteen in het riool verdwijnen en tot verstoppingen kunnen leiden. Beter is om de borden schoon te vegen met een stuk keukenpapier en dit vervolgens in de prullenbak te gooien. Mochten er toch wat etensresten in de gootsteen vallen, zorg dan voor een zeefje boven de afvoer.

Wist je dat ook vet een belangrijke oorzaak is van een verstopt riool?

Mensen beseffen zich niet wat ze allemaal door de afvoer spoelen en wat voor gevolgen dit heeft. Naast etensresten, gaan er ook allemaal vetten en zeepresten het riool in. Men gooit zo frituurvet in de gootsteen of in het toilet, terwijl vet heel makkelijk aankoekt. Hieraan blijft weer van alles haken en zo raakt binnen no-time de afvoer verstopt en dan moet je weer je riool laten ontstoppen.

Wist je dat Nederland over ongeveer 100.000 kilometer aan rioleringsbuizen beschikt?

Al deze buizen komen uiteindelijk uit bij de rioolwaterzuivering. Het afvalwater wat jij door de gootsteen, het toilet of het doucheputje spoelt, wordt hier gezuiverd. Net zolang totdat het water schoon genoeg is om verder te stromen naar rivieren, sloten en meren.

Wist je dat bijna alle putdeksels van het riool buiten op straat rond zijn?

Dit is vooral uit veiligheidsoverwegingen gedaan. Vierkante deksels kunnen namelijk diagonaal in de put vallen. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden, zeker wanneer er op dat moment mensen aan het werk zijn in de put. Ronde putdeksels kunnen daarentegen nooit in het gat vallen. Daarnaast is het plaatsen van een ronde deksel ook makkelijker dan vierkante putdeksels, omdat je deze niet hoeft te draaien. Zie je nog vierkante deksels? Dan zijn deze nog van vroeger.