Hoe herken ik een kapotte riolering?

Als je te maken hebt met een kapotte riolering, is het van belang dat deze zo vroeg mogelijk in kaart wordt gebracht. Hoe eerder de kapotte riolering ontdekt wordt, hoe eerder een rioolreparatie kan plaatsvinden en hoe meer verdere rioolproblemen worden voorkomen. Maar hoe herken je een kapotte riolering?

Verstoppingen, stankoverlast en borrelende afvoerputjes

Een kapotte riolering herken je aan rioolverstoppingen, stankoverlast en borrelende afvoerputjes. Wanneer deze echter slechts eens per jaar voorkomen, hoeft er niet direct sprake te zijn van een kapotte riolering. Houden de klachten langer aan? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een kapotte riolering. Stoomt daarnaast regelmatig het toilet, bad, gootsteen, buitenput of afvoer over, dan is er sprake van een totaalverstopping en dat is ook een teken van een kapotte riolering. Heb je ook wateroverlast en last van schimmel in de kruipruimte of kelder, dan moet je toch eens na gaan denken over een rioolreparatie.

Oorzaken kapotte riolering

Er zijn allerlei oorzaken te bedenken voor een kapotte riolering. Het riool kan simpelweg kapotgaan door ouderdom. Wanneer er spanning staat op het riool, is het ook mogelijk dat het riool scheurt. Daarnaast kan door wortelgroei een riool kapotgaan. Externe krachten hebben tevens invloed op de staat van het riool. Ook wil een riool nog weleens kapotgaan door roestvorming. In al deze gevallen moet er een rioolreparatie plaatsvinden om de rioolproblemen op te lossen. Het hangt van de situatie af of een riool gerepareerd kan worden of compleet vervangen moet worden.

Rookdetectie en rioolinspectiecamera’s

Natuurlijk is er ook allerlei professionele apparatuur beschikbaar om een kapotte riolering te herkennen. Een voorbeeld hiervan is een rookdetectie-apparaat. Dit wordt ingezet om lekkages en de oorzaak van stankoverlast in kaart te brengen. Het apparaat blaast een grote hoeveelheid (milieuvriendelijke) rook in het riool. Vervolgens wordt gekeken of de rook op bepaalde plekken verdwijnt. Dit is het teken van een lek in het riool. Daarnaast wordt ook vaak gebruik gemaakt van een riooldetectiecamera. Dit is een camera die in het riool wordt gebracht en op afstand bestuurd wordt door een professional. Met videobeelden wordt de huidige staat van het riool in kaart gebracht en worden eventuele defecten gesignaleerd.

Rioolreparaties

Wil je meer informatie over het herkennen van kapotte rioleringen of wil je weten wat de mogelijkheden zijn van onze rioolreparaties? Neem dan eens contact met ons op. Onze rioolspecialisten hebben al vele jaren ervaring in het in kaart brengen van lekkages, verstoppingen en andere rioolproblemen. We komen graag bij je langs om ook jou van je rioolprobleem af te helpen! Neem dus snel contact op en laat ons je helpen.