Riool reinigen

Een verstopping in de riolering van je huis of schuur wil je het liefst voorkomen. Daarbij is het belangrijk om regelmatig je riool te reinigen. Het preventief reinigen van rioleringen voorkomt overlast, zoals verstoppingen.

Periodieke rioolreiniging

Het is verstandig om periodiek een rioolreiniging en inspectie uit te laten voeren door een erkende rioolservice. Na het riool reinigen kan er een rioolinspectie worden uitgevoerd om eventuele problemen op te sporen. Indien er tijdens het riool inspecteren scheuren, gaten of andere problemen worden aangetroffen, kunnen we direct overgaan tot een riool reparatie of vervanging van de riolering.

Waarom moet ik mijn riool reinigen?

Rioleringen hebben de vervelende eigenschap om na verloop van tijd vervuild te raken. Vet en vuil koekt aan, een grote hoeveelheid haar blijft steken waarin steeds meer troep blijft hangen en ook teveel toiletpapier leidt op den duur tot verstoppingen. Door preventief het riool te reinigen, voorkom je verstoppingen, lekkages en stankoverlast. Het reinigen van het riool begint bij het reinigen en regelmatig schoonmaken van vaatwasmachines, wasmachines, doucheputjes, toiletten en andere afvoeren. Doe dit bijvoorbeeld met soda en kokend water of gebruik professionele rioolreinigers.

Dak(goot)reiniging

Naast het regelmatig reinigen van vaatwasmachines, wasmachines, doucheputjes, toiletten en andere afvoeren, is ook het reinigen van je dak en dakgoot belangrijk. Wanneer je dit niet doet, krijg je last van natte en doorslaande muren met schimmelvorming als gevolg, doorlekkende platte daken en een lekkage binnen het dakbeschot. Vaak zijn de gevolgen hiervan niet te overzien. Door regelmatig het blad, zand en onkruid uit je dakgoot en van je dak te verwijderen, verminder je de kans op verstopte afvoeren. Daarnaast is ook het niet onverstandig om speciale bladvangers in je dakgoten te plaatsen ter preventie.

Riool in de straat

Natuurlijk kan je zelf je riolering regelmatig reinigen, maar ook de gezamenlijke riolering van de buurt dient regelmatig gereinigd te worden. Kijk dus ook eens onder het putdeksel in je straat of vraag de gemeente of degene die hier verantwoordelijk voor is om dit regelmatig te reinigen. Doordat het riool reinigen en de rioolinspectie periodiek preventief worden uitgevoerd, kan er proactief worden gereageerd voordat er storingen ontstaan.

Professionele hulp

Heb je inmiddels alles geprobeerd en krijg je toch te maken met een verstopping of weet je niet hoe je het reinigen van een riool moet aanpakken? Neem dan eens contact met ons op! Onze experts hebben al vele jaren ervaring in het ontstoppen en reinigen van rioleringen en dakgoten. Wanneer je met ons belt, komt een van onze experts bij je langs op een dag en tijdstip dat het jou goed uitkomt. We voeren een rioolreiniging uit, doen meteen een rioolinspectie en indien nodig ontstoppen of repareren wij je riool.

Wat kan ik zelf doen om mijn riool schoon te houden?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om een rioolproblemen te voorkomen. Allereerst moet je niets door je gootsteen, toilet of wasbak gooien wat niet door een zeefje past. Dit zorgt op den duur voor verstoppingen. Ten tweede is het van belang grove etensresten, jus of vet met een stuk keukenpapier te verwijderen alvorens borden en pannen in de afwasmachine worden gezet. Ten derde: spoel je afvoerleiding regelmatig door met heet water.

Kan ik gebruik maken van ontstoppingskorrels?

Je hebt het misschien wel vaker gehoord of gelezen, maar bij een verstopping maak je het beste geen gebruik van ontstoppingskorrels. Deze korrels gaan namelijk aan elkaar koeken en maken de verstopping zo alleen maar erger. Helaas worden ze nog veel verkocht en worden ze aantrekkelijk gemaakt door hun lage prijs. Let er dus goed op dat je geen ontstoppingskorrels aanschaft. Het beste is om sowieso chemische middelen te vermijden, deze zijn namelijk schadelijk voor je riool.

Waar kan ik mijn chemische middelen het best bewaren?

Heb je kleine kinderen in huis? Dan zet je chemische middelen het best ergens op een hoge plek neer of in een afgesloten kast. Kleine kinderen komen namelijk overal bij. De meeste flessen beschikken daarnaast over een speciale veiligheidsdop, maar bij een enkeling ontbreekt deze dop. Let hier dus op bij het aanschaffen. De midden zijn namelijk heel schadelijk.

Wat zijn doe-het-zelf-tips voor het reinigen van mijn riool?

Een middel om je afvoeren te reinigen, is een combinatie van soda en azijn. Het is goedkoper en milieuvriendelijker dan andere chemische reinigingsmiddelen. Schep een kopje vol soda en giet dit in de afvoer of gootsteen. Giet vervolgens een scheut azijn erin. Er ontstaat nu een reactie. Spoel het na een tijdje weg met heet water. Het schijnt dat ook cola helpt om het riool te reinigen. Spoel een fles van 1,5 of 2 liter in de afvoer en laat het een nacht inwerken.

Hoe kan ik mijn sifon of zwanenhals het best reinigen?

Het is verstandig om je sifon of zwanenhals regelmatig te reinigen. Pak eerst een emmer en zet deze onder de sifon. Bij de meeste sifons zit onderaan een draaidop. Draai hier voorzichtig aan met een watertang. Waarschijnlijk komt er nu veel water en troep uit. Maak de sifon leeg en reinig deze met bijvoorbeeld een oude tandenborstel of een ontstoppingsveer. Draai de dop er voorzichtig weer op en laat het water even stromen om te controleren of de dop goed vast zit.