Tips voor het voorkomen van riool ontstoppingen

Wanneer je te maken krijgt met een verstopt riool is dit erg vervelend. Liever voorkomen dan genezen, zegt men. Daarom geven wij je een aantal tips om rioolverstoppingen te voorkomen.

Verstopte gootsteen

Het is belangrijk dat je de afvoer van de gootsteen goed onderhoud, zeker als hier ook de vaatwasser op aan is gesloten. Je riool slibt namelijk zo dicht door alle vet- en zeepresten. Deze komen al genoeg in het riool, dus zorg dat je verder geen vet- vuil- en etensresten door de gootsteen gooit, zoals frituurvet, sauzen of jus. Spoel verder regelmatig een emmer warm water door de afvoer, hiermee spoel je hopelijk de meeste resten weg.

Verstopt toilet

Wanneer het toilet voor de verkeerde dingen wordt gebruikt, raakt je toilet al snel verstopt. Gooi geen producten, zoals inlegkruisjes, maandverband, tampons, luiers of vochtige doekjes in het toilet. Als je wel je toilet als afvalbak gebruikt, is een verstopt toilet het gevolg. Voorkom een verstopte wc door een prullenbakje naast het toilet te plaatsen, zodat iedereen hier hun afval in kan deponeren. Zorg daarnaast dat je een normale hoeveelheid toiletpapier bij een toiletbeurt gebruikt. Grote hoeveelheden wc-papier is een riool niet tegen bestand.

Verstopte wasbakken en doucheputjes

Wasbakken en doucheputjes raken vaak verstopt door haren en zeepresten die in de sifon blijven hangen. Daarom is het van belang om regelmatig haren uit het doucheputje te halen en de sifon onder de wasbak los te draaien en schoon te maken. Wanneer je dit niet doet, raakt je afvoer zo verstopt.

Pas op met chemicaliƫn

Huishoudmiddelen op basis chemicaliƫn, zoals allesreiniger, chloor en groene zeep, zijn slecht voor afvoeren. Het beste is om deze niet door je afvoeren te spoelen, zeker niet door elkaar. Niet alleen kunnen zij slecht op elkaar reageren wat leidt tot gevaarlijke chemische reacties, ook zorgen bepaalde producten juist voor een verstopping. Daarnaast tasten deze producten je riool aan en na verloop van tijd zal je riool slijten met lekkage als gevolg. Wanneer je dit toch wilt doen, spoel er dan een emmer water achteraan, zodat het direct weg is.

Toch een rioolverstopping?

Kwamen deze tips voor jou te laat en zit het riool verstopt bij jou thuis? Neem dan contact op met een rioolservice bij jou uit de buurt. Een vakkundige rioolspecialist weet binnen no-time het verstopte riool te ontstoppen. In het vervolg weet je nu in ieder geval wel hoe je rioolverstoppingen voorkomen kunt.