Wat moet ik doen als mijn riool verstopt zit?

Een verstopt riool is geen pretje. Het levert veel stank- en wateroverlast op en het is niet altijd makkelijk te verhelpen. Heb je het idee dat je te maken hebt met een verstopping in je riool? Volg dan deze tips op voor een doeltreffende ontstopping van je riool!

Rioolverstopping voorkomen

Het belangrijkste remedie voor een verstopping van het riool is het voorkomen ervan. Gooi dus geen etensresten, vet, verfresten of ander soort afval in de gootsteen of het toilet wat er niet in hoort. Gebruik bij een toiletbezoek een normale hoeveelheid toiletpapier en spoel na met een voldoende hoeveelheid water. Maak wasbakken en doucheputjes regelmatig schoon en gebruik bij voorkeur een zeefje om haren en dergelijke tegen te houden. Zorg er ook voor dat wasmachines en vaatwasmachines regelmatig gereinigd worden. Plaats eveneens bladvangers in de dakgoot buiten en maak platte daken regelmatig schoon door bladeren, zand en onkruid te verwijderen.

Rioolprobleem vroegtijdig herkennen

Mocht je toch te maken hebben met een verstopping, dan is het belangrijk dat je vroegtijdig een rioolprobleem herkent. Dit is niet gemakkelijk. In het toilet herken je een verstopping doordat het water niet wegloopt of doordat het toilet juist helemaal leeg getrokken wordt. Dit laatste heeft vaak te maken met de beluchting van de riolering. Ook borrelende geluiden in de gootteen of andere afvoeren kunnen een verschijnsel zijn van een verstopping.

Verstopt riool ontstoppen

Wanneer je te maken hebt met een verstopping, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te ontstoppen. Hoe langer je er mee wacht, hoe groter de verstopping wordt en hoe moeilijker het te ontstoppen is. Er zijn verschillende ontstoppingsmiddelen verkrijgbaar, denk hierbij aan een ontstoppingsveer en verschillende vloeibare ontstoppers. Daarnaast kun je ook gebruik maken van een gootsteenontstopper. Een wat eenvoudigere en kostenbesparende oplossing is huishoudsoda. Schep ongeveer twee eetlepels van de soda in de afvoer en giet er een halve liter heet tot kokend water overheen. Laat het een nacht inwerken en spoel vervolgens door.

Ontstoppingsmiddelen effectief?

De meeste ontstoppingsmiddelen in de winkels werken doeltreffend, maar het is belangrijk dat je ze op de juiste manier gebruikt. Een verkeerd gebruik kan de ontstopping verergeren. Wij raden ten slotte aan om geen ontstoppingskorrels te gebruiken, deze verergeren juist de verstopping doordat ze kristalliseren. Werken de ontstoppingsmiddelen niet? Of heb je liever hulp van professionals bij een verstopt riool? Neem dan contact op met ervaren rioolspecialisten. Wij geven je graag advies of komen bij je langs om de verstopping te verhelpen.