Kan ik zelf mijn riool reinigen?

Ruik je een rioollucht of hoor je vreemde geluiden uit je riool? Wanneer was ook alweer de laatste keer dat je een rioolreiniging hebt laten uitvoeren? Eerst maar eens zelf proberen. Kan ik zelf mijn riool reinigen?

Het is in beperkte mate mogelijk om je riool zelf te reinigen. Dit komt doordat je bij het grootste deel van het riool moeilijk bijkomt zonder daarvoor bestemde apparatuur te gebruiken. Dit is specifieke apparatuur wat een normaal huishouden niet heeft. Hier vind je enkele tips om zelf je riool te reinigen.

Sifon reinigen

Een sifon is het stuk leiding onder je wasbak dat te herkennen is aan zijn specifieke vorm. Het zorgt ervoor dat de stank uit het riool niet door het afvoerputje je huis in trekt. De bochtige vorm van de sifon is mogelijk de oorzaak van een verstopping, maar door deze te regelmatig te reinigen, voorkom je het probleem of wordt het snel verholpen. Een sifon is gemakkelijk los te halen en te reinigen met water en allesreiniger. Haal hierbij ook haren en dergelijke uit het afvoerputje. Na het reinigen plaats je deze sifon weer terug. Let hierbij wel op dat je geen onderdelen vergeet zoals de ringen, anders ontstaat er bijvoorbeeld lekkage.

Het riool reinigen met soda

Om je riolering te reinigen spoel je simpele huis- tuin- en keukensoda door je afvoer. Soda is een natuurproduct en heeft als kwaliteit dat het ontvet. Het is erg goed om het vet uit je leidingen te spoelen en deze dus te reinigen. Vet blijft namelijk gemakkelijk in de leidingen kleven en op den duur een verstopping veroorzaken, doordat de aanslag de diameter van het riool verkleint.

Let op wat je door je riool spoelt

Om je riool schoon te houden, is het belangrijk om op te letten wat je door je riool spoelt. Gooi geen etensresten door de gootsteen, deze hopen zich op in de leidingen en veroorzaken een verstopping. Vooral vetresten blijven gemakkelijk kleven aan de wanden en zorgen er zo voor dat de leiding langzaam dichtslibt. Let ook op dat vet via de vaatwasser in de leidingen kan komen als het vet van de vaat er niet van tevoren is afgehaald met een doekje. Ditzelfde geldt voor haren in het putje van de douche of voor vochtige doekjes in je toilet.

Professionele rioolreiniging

Om verstoppingen, lekkage en stankoverlast te voorkomen, raden wij aan om eens in de zoveel tijd een rioolreiniging te laten uitvoeren. Wanneer je door een vakkundige rioolservice je riool laat reinigen, kan deze daarna je riool inspecteren om eventuele problemen op te sporen. Indien rioolproblemen worden gesignaleerd, zoals gaten of scheuren, dan kan meteen een rioolreparatie plaatsvinden.