Kan ik zelf mijn riool inspecteren?

Ervaar je terugkerende rioolproblemen? Dan is een rioolinspectie noodzakelijk. Zo kan de oorzaak en de locatie van het probleem in kaart worden gebracht. Voor een grondige rioolinspectie moet je zowel de uitwendige staat als de inwendige staat van het riool inspecteren. Kan ik ook zelf mijn riool inspecteren?

Rioolinspectiemiddelen

Rioolspecialisten hebben de beschikking over verschillende rioolinspectiemiddelen om een riool te inspecteren. Afhankelijk van de situatie wordt een bepaald rioolinspectiemiddel ingezet. Wil je enkel de uitwendige staat van je riool inspecteren, dan is een visuele inspectie het inspectiemiddel. Maar wil je ook inzicht in de inwendige staat van je riool, dan moet je overgaan op camera inspectie of rookdetectie. Of je ook zelf je riool kan inspecteren, hangt af van de situatie en het rioolinspectiemiddel.

Visuele rioolinspectie

Wil je de uitwendige staat van je riool inspecteren? Dat kun je zelf doen met een visuele rioolinspectie mocht je bij het riool kunnen komen via bijvoorbeeld de kelder of kruipruimte. Het is wel belangrijk dat jij rioolproblemen weet te herkennen en let op, niet alle rioolproblemen zijn vanaf de buitenkant zichtbaar.

Riool inspecteren met een duwcamera

Bij een camera inspectie wordt een speciale camera door het riool geduwd. Op een scherm zie je de binnenkant van het riool, waarop eventuele verstoppingen, lekkages en slechte verbindingen verschijnen. Enkel ervaren rioolspecialisten beschikken doorgaans over dergelijke duwcamera’s. Dus het riool zelf inspecteren met een camera inspectie wordt lastig. Daarbij moet je wel getraind zijn om schades te herkennen.

Riool inspecteren met een rookgenerator

De kleinste scheuren en gaten komen tevoorschijn middels rookdetectie als rioolinspectiemiddel. De uitgangen van het riool worden afgesloten en vervolgens wordt het riool met een rookgenerator gevuld met dikke rook. Op de plekken waar lekkages zitten, verdwijnt de rook. Ook dit rioolinspectiemiddel is niet beschikbaar voor particulieren. Wil je een rookdetectie laten uitvoeren, schakel dan een rioolspecialist in.

Professionele rioolinspectie

Zelf je riool inspecteren is dus lastig als je niet over de juiste rioolinspectiemiddelen beschikt. En deze zijn doorgaans wel nodig om rioolproblemen in kaart te brengen. De kleinste scheurtjes en gaatjes zijn middels een visuele inspectie nauwelijks te zien. Laat daarom een ervaren rioolspecialist je riool inspecteren.