Waar moet je op letten bij riool ontstoppen?

Heb je problemen met een verstopt riool? Kenmerken van een rioolverstopping zijn wateroverlast, rioolstank of vreemde geluiden. Een verstopt riool ontstoppen? Om je een beetje op weg te helpen met je rioolverstopping, geven wij je een aantal tips waar je op moet letten bij het ontstoppen van je riool.

Gootsteenontstoppers

Om een verstopt riool te ontstoppen, kun je een gootsteenontstopper gebruiken. Er bestaan zowel chemische als mechanische ontstoppers. Een mechanische gootsteenontstopper is ook wel bekend als plopper.

Plopper

Een plopper is een zuignap op een steel. De zuignap zet je op de afvoer, zodat deze vacuüm zuigt. Vervolgens beweeg je de steel op en neer. Hiermee maak je onderdruk in de afvoerleiding. Op deze manier komt de verstopping even los en kan deze beter weggespoeld worden. Ploppers zijn enkel geschikt voor kleine verstoppingen. Daarnaast is hij niet geschikt voor elke afvoer, omdat ie niet zo flexibel is. Om vacuüm te kunnen trekken, moet het oppervlak waar de zuignap op komt plat zijn.

Ontstoppingsveer

Er bestaan ook zogenaamde ontstoppingsveren. Dit is een spiraalveer met een klauw of boorkop en een draaiende handgreep. Het verschilt per type afvoer welke ontstoppingsveer je moet gebruiken, ze verschillen namelijk in lengtes en diktes. Je brengt de veer in de afvoer, totdat je bij de verstopping bent. Vervolgens draai je de handgreep en de klauw pakt op deze manier de verstopping vast. Als je geluk hebt, maak je hiermee de verstopping los. Een ontstoppingsveer is voor de wat zwaardere verstoppingen. Pas wel op dat je hiermee het riool niet beschadigd, voor je het weet heb je lekkage veroorzaakt.

Chemische ontstopper

Chemische ontstoppers vind je of in vloeibare vorm of in de vorm van korrels en zijn meestal op basis van natriumhydroxide of zwavelzuur. Zodra je de chemische ontstopper in de afvoer gooit, lossen vuil en vet al snel op. Het nadeel van chemische gootsteenontstoppers is dat zowel schadelijk zijn voor de mens, maar ook afvoeren aantasten. Wij raden het riool ontstoppen met chemicaliën vaak af. Chemicaliën tasten je riool sterk aan, met mogelijk lekkage als gevolg.

Hardnekkige rioolverstopping?

Is het rioolprobleem zo groot, dat een plopper, een ontstoppingsveer en een chemische ontstopper niet werken? Of zit het rioolprobleem veel dieper in het riool? Schakel dan een professionele rioolservice in om jouw rioolprobleem op te lossen. Een verstopt riool is met de hulp van ervaren rioolspecialisten zo verleden tijd.