Vetput legen

Zit je vetput vol? Een overvolle vetput of verstopt leidingwerk veroorzaakt water- en stankoverlast. Een vetput is een put in een rioolstelsel en heeft als doel om vetten uit het afvalwater te halen en op te slaan in een put. Een vetput bestaat uit een slibvanger of slibvangput en een vetscheider of olieafscheider met daarna een olieafscheider of vetafscheider. Een vetput legen moet regelmatig gebeuren.

Functie van een vetput

Met vetafscheiders voorkom je dat vetten die met het afvalwater worden weggespoeld in het riool terechtkomen. De vetten zorgen namelijk verderop voor een verstopping in de riolering of voor een verminderde afvoercapaciteit. Ook belasten vetten de rioolwaterzuivering onnodig en komen bij erge regenbuien zelfs in het oppervlaktewater terecht.

Wanneer gebruik je een vetput?

Bedrijven die afvalwater lozen moeten dit volgens bepaalde regels doen. Een daarvan is dat een vetafscheider moet worden gebruikt als er vethoudend afvalwater wordt geloosd. Vetputten zijn dan ook verplicht voor bedrijven die bedrijfsmatig warme gerechten bereiden, zoals hotels, restaurants en ziekenhuizen. Maar ook voor bedrijven waar plantaardige of dierlijke vetten in het afvalwater vrijkomen, zoals slagerijen, slachterijen en bakkerijen.

Hoe moet je een vetput legen?

Tijdens het leegzuigen van de vetput vindt er een reiniging onder hogedruk plaats. Dit zorgt ervoor dat de vetafscheider nog jaren mee kan. Na het reinigen van de vetput, inspecteren rioolspecialisten de vetafscheider grondig. Alle onderdelen, zoals remschotten, coating en de in- en uitlaat constructie worden hierbij nauwkeurig geïnspecteerd. Regelmatig een vetput legen bevordert de werking van de vetput.

Vetput vol?

Raakt de vetput vol of je leidingwerk verstopt? Laat dan snel een rioolspecialist komen om de vetput te legen. Daarnaast moet je minimaal een keer per maand de vetput inspecteren, vetput reinigen en vetput legen, waar door autoriteiten op de onderhoudsfrequentie wordt toegezien op basis van een logboek. Het afvoeren van het gestolde vet mag alleen door een erkende inzamelaar gebeuren. Schakel daarom onze rioolservice in om je vetput te legen.