Kan ik zelf mijn riool ontstoppen?

Als het water niet meer goed wegloopt in je afvoer, er borrelende geluiden of een vervelende geur uit je afvoerputje komt, dan zit er waarschijnlijk een verstopping in je afvoer of riool. Ieder huishouden heeft hier weleens mee te maken, gemiddeld gebeurt dit 1 keer per 5 jaar. In de meeste gevallen is het niet mogelijk om dit zelf op te lossen, maar je kan dit natuurlijk altijd proberen.

Oorzaken verstopt riool

Als het dan toch niet lukt, kun je altijd nog een rioolservice inschakelen. Een verstopping wordt vaak veroorzaakt door een ophoping van bijvoorbeeld etensresten, vuil of andere dingen die door de afvoer zijn gespoeld.

Plopper of ontstoppingsveer

Voor het ontstoppen van je riool heb je eigenlijk altijd een hulpmiddel nodig, omdat je er met de hand vaak niet bij komt. Voor een lichte verstopping in de afvoer gebruik je een simpele gootsteenontstopper, ook wel bekend als plopper. Maar als de verstopping zich dieper bevindt, is een ontstoppingsveer meer geschikt. Dit is een stevige ijzeren of stalen draad van wel 5 tot 10 meter lang, met soms aan het eind een soort klauw. Deze duw je in de afvoer om zo het vuil los te prikken. Let er wel op dat je dit enigszins voorzichtig doet, anders brengt de draad wellicht schade toe aan de riolering, dus let op deze aandachtspunten.

Zelf mijn riool ontstoppen met een hogedrukreiniger

Als de verstopping toch iets heviger is, helpt wellicht een hogedrukreiniger om dit probleem op te lossen. Wellicht heb je er een thuis staan, maar anders zijn deze hogedrukreinigers ook wel te huur. Jouw hogedrukreiniger lost mogelijk de rioolverstopping op, maar deze is altijd minder effectief dan een professionele hogedrukreiniger. Het vuil wordt namelijk vaak minder goed weggespoeld. De verstopping in je riool is dus mogelijk opgelost, maar de kans is groot dat deze weer terugkeert. Is dit het geval, dan bel je het beste een professionele rioolservice.

Professionele rioolservice

Als het je toch niet lukt om zelf je riool te ontstoppen, schakel dan onze professionele rioolservice in. Ga vooral niet zelf te lang porren in het riool, want hierdoor raakt deze alleen maar beschadigd. Voor je het weet, maak je een gat of scheur in je riool met lekkage en dus een nog groter rioolprobleem als gevolg. Onze professionele rioolservice vindt binnen no-time de oorzaak van de verstopping en verhelpt deze snel en vakkundig.