Weetjes over riool reinigen

Alles wat je wilt weten over een rioolproblemen en rioolreinigingen.

Wist je dat een dakgoot kan afbreken wanneer je niet geregeld de dakgoot reinigt?

Het komt regelmatig voor dat een dakgoot verstopt raakt door bladeren, takjes en ander vuil. Hierdoor kan regenwater niet goed meer wegstromen door de afvoerpijp. Jaarlijks stroomt een grote hoeveelheid regenwater via de dakgoot de regenpijp in. Als het regenwater niet weg kan door een verstopte afvoer, stroomt de goot vol. Door de zwaarte van het water kan de dakgoot scheuren of zelfs afbreken waardoor je lekkage aan het dak krijgt.

Wist je dat alleen een erkende inzamelaar een vetput mag legen?

Heb je een volle vetput? Dan moet je iemand inschakelen om de vetput te legen. Wanneer je dit niet doet, krijg je binnen de kortste keren te maken met water- en stankoverlast. Het gestolde vet wat uit een vetput wordt gehaald, moet ergens naartoe. Het afvoeren van gestold vet moet via een erkende inzamelaar gebeuren.

Wist je dat als je een septic tank hebt je geen chemicaliën mag gebruiken?

Een septic tank vind je meestal in het buitengebied, omdat daar een rioolaansluiting soms lastig is. In een septic tank zuiveren bacteriën het afvalwater wat hierin terechtkomt. Het restant moet je na een tijdje laten opzuigen. Schoonmaakmiddelen verstoren het zuiveringsproces waarvoor de bacteriën zorgen. Daarom mag je bij een septic tank alleen milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen gebruiken.

Wist je dat rioolvliegjes een teken zijn van een rioolprobleem?

Heb je last van rioolvliegjes, ook wel motmuggen genoemd, in je huis of je riolering? Rioolvliegjes zijn erg onhygiënisch, dus daar wil je zo snel mogelijk vanaf. Om rioolvliegjes te bestrijden, moet je de reden vinden waarom ze in jouw huis zijn. Rioolvliegjes leven in buurt van stilstaand water, dus dat moet er ergens zijn. Als je rioolvliegjes in huis hebt, betekent het vaak dat je riool verstopt zit of je een lekkage in je riool hebt.

Wist je dat je het beste een rubberen handschoen aan kan trekken voor het reinigen van een afvoer?

Waarom? Om de reden dat in de meeste gevallen objecten in de afvoer zitten die er al langere tijd zitten. Door een rubberen handschoen aan te trekken, zijn je handen beschermd tegen datgene wat er aangetroffen wordt en haal je het object er makkelijker uit.