Kan ik zelf mijn riool repareren?

Heb je een kapotte riolering, last van terugkerende rioolverstoppingen of een rioolstank in huis? Dan moet er een rioolreparatie plaatsvinden om deze rioolproblemen op te lossen. Wil je eerst zelf proberen om je riool te repareren, let dan op de volgende zaken.

Oorzaken van een kapot riool

Als je riool kapot is en je wilt je riool repareren, moet je natuurlijk wel weten wat de oorzaak van je kapotte riolering is. Een lekkage in het riool kan ontstaan door bijvoorbeeld wortelgroei, roestvorming of ouderdom. Als de ophanging van de riolering of afvoer kapotgaat, functioneert je riool ook niet langer meer. Een riool werkt ook niet goed wanneer de riolering op opschot of tegenschot ligt, dan loopt het afvalwater en vuil immers niet goed weg. Ook is het mogelijk dat het riool breekt door externe druk, het ontbreken van flexibiliteit of verzakking.

Waar zit het defect aan het riool?

Of je je riool zelf repareren kunt, is mede afhankelijk van de plek van het defect. Het is mogelijk dat je met het blote oog kunt zien waar het probleem zit, anders heb je inspectiemiddelen nodig om het defect te vinden. Als je de scheur of het gat gevonden hebt en je kan er makkelijk bij, dan kun je kijken of het je lukt om het lek zelf te repareren. Kleine onderdelen vervangen, kan je wellicht ook zelf, maar als het om complete buiten vervangen gaat, wordt het al lastiger. De ophanging van de riolering is mogelijk wel iets wat je zelf kunt repareren. Pas altijd op dat je het riool niet verder beschadigt.

Zelf riolering repareren is niet eenvoudig

Uit ervaring weten wij dat het zelf oplossen van rioolproblemen niet eenvoudig is. Naast dat je de kennis en kunde moet bezitten om de oorzaken van rioolproblemen te vinden en de geschikte oplossing voor het rioolprobleem te bepalen, moet je ook over de juiste gereedschappen en apparatuur beschikken. De vraag is ook of je kosten bespaart als je het zelf doet in plaats van het uit te laten voeren door een ervaren rioolspecialist. Naast dat niet alle middelen beschikbaar zijn voor particulieren, zijn ze vaak ook nog duurder. Om je rioolprobleem snel en effectief op te lossen, schakel je voor een rioolreparatie een vakkundige rioolspecialist in.