Wanneer is riool onstoppen nodig?

Het riool ontstoppen is nodig wanneer deze verstopt is. Als eerste moet je de locatie van de verstopping achterhalen. Je gaat kijken welke afvoeraansluitingen wel en niet verstopt zitten.

Riool zelf ontstoppen

Als slechts één afvoeraansluiting verstopt is, kun je het zelf proberen te ontstoppen. Maak hiervoor gebruik van een ontstopper of een ontstoppingsmiddel. Wanneer meerdere afvoeraansluitingen verstopt zitten, ligt het probleem dieper in het riool. Het beste wat je dan doet, is een rioolspecialist inschakelen. Deze voorkomt (verdere) schade aan het riool.

De signalen van een rioolverstopping

Het grootste signaal van een verstopping is natuurlijk dat het water niet meer wegloopt. Maar voordat het water niet meer wegloopt, zijn er vaak al wat signalen waardoor je een toekomstige verstopping ziet aankomen. Zo hangt er waarschijnlijk een nare lucht in huis wanneer je riool verstopt raakt. Ook kan er ergens een lekkage zijn ontstaan wanneer het water niet goed doorloopt. Daarnaast herken je het vaak zelf al doordat het water langzamer wegloopt. Of dat het doorspoelen van een wc veel lawaai maakt. Het water heeft dan moeite om door de afvoer te stromen. Dit is bijvoorbeeld een gevolg van te veel wc-papier dat in de afvoer blijft hangen.

Tips om je riool te ontstoppen

Een kleine verstopping in je huis is vaak goed zelf op te lossen. Gebruik hiervoor een ontstopper of ontstoppingsmiddel. Je kan het ook met water en een beetje soda proberen. Echter bij een grote verstopping moet je de hulp van een rioolspecialist inschakelen. Het is mogelijk dat de verstopping in het riool van de gemeente zit. Dan moet je eerst contact opnemen met de gemeente. Wanneer de verstopping op jouw terrein ligt, dan ben jij vaak zelf verantwoordelijk en neem je het beste zo snel mogelijk contact op met een vakkundige rioolservice.

Zo voorkom je een verstopt riool

Het allerbeste is om een verstopping te voorkomen. Zorg ervoor dat je eens in de maand je riool goed doorspoelt, hiermee reinig je het riool. Daarnaast is het van groot belang dat je geen schadelijke stoffen en voorwerpen in het riool gooit. Geen frituurvet, geen etensresten en geen chemische middelen. Eigenlijk alles wat niet door het gaasje past, mag niet door je gootsteen worden gespoeld. Haal verder haren regelmatig uit het doucheputje. En gebruik bij een toiletbezoek niet te veel wc-papier. Als je vochtige doekjes gebruikt, kijk dan goed of je deze in de wc mag gooien. Veel vochtige doekjes mogen namelijk niet door de wc. Spoel verder niets anders dan dit door de wc, dus geen maandverband, tampons of reinigingsdoekjes.