Tips voor het voorkomen van riool inspecties

Voorkomen is beter dan genezen en dus is het belangrijk om je riool goed te onderhouden. Om rioolproblemen en rioolinspecties te voorkomen, dien je het riool te gebruiken waarvoor hij bedoeld is. Als je onderstaande tips voor het voorkomen van riool inspecties opvolgt, dan verklein je de kans op lekkages, verstoppingen of verzakkingen.

Vet- en vuilresten weggooien

Vet en vuil heeft als eigenschap dat het snel aankoekt, dus ook aan je afvoer. Aangekoekte vet- en vuilresten veroorzaken in je afvoer op den duur een verstopping of schade aan je riool. Vaak worden vieze pannen en borden zo in de vaatwasser gezet. De vaatwasser doet zijn werk en maakt dit schoon, maar het vet en vuil van deze vaat belandt in jouw leidingen. Zorg dus dat je eerst jouw pannen en borden afveegt alvorens je ze in de vaatwasser zet. Gooi ook geen frituurvet, sauzen, jus en andere vet- en vuilresten door je afvoer, dit heeft hetzelfde effect.

Reinig je riool met water en soda

Zijn er toch per ongeluk vet- en vuilresten in je riool terechtgekomen, dan spoel je dit na met heet water. Het is mogelijk dat het aangekoekte vuil na lang spoelen hiermee losweekt. Ook kun je water in combinatie met soda gebruiken. Soda is een natuurproduct dat ontvet, waarmee je het riool reinigen kunt. Andere ontstoppingsproducten moet je niet gebruiken, deze kunnen namelijk je riool aantasten.

Let op wat je door je afvoer spoelt

Gebruik je afvoeren niet als afvalbak. We noemden al dat je etensresten niet door de gootsteen moest spoelen. Maar denk ook aan producten als inlegkruisjes, maandverband, tampons, luiers of vochtige doekjes wat mensen door het toilet spoelen. Ook hiervan raakt het riool verstopt. Hetzelfde geldt voor wasbakken en doucheputjes. Haal zoveel mogelijk haren en zeepresten uit het doucheputje en de sifon.

Riool inspecteren

Rioolproblemen vermijden, dat is logisch dat je dat wilt. Maar het is de vraag of je rioolinspecties wilt voorkomen. Het regelmatig laten inspecteren en reinigen van je riool is juist goed. Hiermee worden eventuele rioolproblemen op tijd zichtbaar en kan je direct actie ondernemen. Voor het laten inspecteren van je riool kun je contact opnemen met onze rioolspecialisten.