Oorzaken kapotte riolering

Een kapotte riolering is erg vervelend. Om een rioolprobleem op te lossen, moet je achter de oorzaak zien te komen. Als je geen rioolspecialist bent, is het nogal lastig om de oorzaak van het rioolprobleem te achterhalen. Er zijn namelijk verschillende en zelfs meerdere oorzaken mogelijk. Los een kapotte riolering zo snel mogelijk op, zodat de rioolproblemen niet nog erger worden.

Signalen van een kapotte riolering

Maar hoe weet je dat je een kapotte riolering hebt? Je moet de signalen van een kapotte riolering leren herkennen. Als je deze signalen tijdig herkent, kun je snel actie ondernemen en erge rioolproblemen voorkomen:

  • Is jouw riool vaker dan een keer per jaar verstopt?
  • Komt er een rioolstank uit jouw afvoeren?
  • Vind je water, fecaliĆ«n en/of vet in je kruipruimte of kelder?
  • Heb je last van een totale verstopping in huis van zowel je keuken, badkamer als wc?
  • Zit er schimmel of andere aanslag op de aansluitingen in je kruipruimte of kelder?

Meest voorkomende oorzaken van een kapotte riolering

Dat je riolering kapotgaat, is niet altijd te voorkomen. Het kan ook buiten je macht liggen, bijvoorbeeld door externe krachten, zoals een lichte aardbeving. De natuur speelt vaker een rol bij rioolproblemen. Zo kunnen wortels van bomen je riolering ook kapotmaken. Een kapotte riolering kan ook gewoon het gevolg zijn van ouderdom of roestvorming. Je riolering moet daarnaast flexibel genoeg zijn, zodat het jarenlange spanningen aankan. Een andere oorzaak van een kapotte riolering is het kapotgaan van de ophanging van de riolering.

Hoe voorkom ik een kapotte riolering?

Het beste is eens in de zoveel tijd een rioolservice in te schakelen voor rioolinspectie. In het kader van voorkomen is beter dan genezen, geldt zeker dat een rioolreparatie kostbaarder is dan eens in tijd een rioolinspectie te laten uitvoeren. Eventuele rioolproblemen worden dan tijdig gesignaleerd en kunnen meteen worden opgelost. Schakel hiervoor een vakkundige rioolspecialist in.