Wanneer is riool reparatie of renovatie nodig?

Gemiddeld gaat een riolering 10 tot 30 jaar mee, wat betekent dat er een tijd komt dat het riool kapot gaat. Als een verstopping regelmatig terugkomt of er als er een rioolstank hangt in je huis, dan kan het zo zijn dat je riolering kapot is. Er zit ergens een lekkage doordat het riool verzakt is of wellicht is er sprake van wortelgroei, waardoor het riool breekt of scheurt.

Riool kapot?

Is er sprake van een verzakking van het riool? Of zitten er scheuren of gaten in het riool? Dan is je riool kapot. Gevolg? Mogelijke lekkage, water- en stankoverlast. Wat je in zo’n geval moet doen, is het riool repareren, het riool vernieuwen of het riool vervangen.

Rioolreparaties

Het repareren, vernieuwen en vervangen van een riolering is voor rioolspecialisten dagelijks werk. De ene keer gaat het om kleine rioolreparaties, de andere keer een rioolreparatie van grotere schaal. Steeds vaker wordt geprobeerd om een gedeeltelijke rioolrenovatie toe te passen. Door rioolrenovatie hoeft er geen breek-, hak- en graafwerk plaats te vinden en wordt het kapotte riool plaatselijk hersteld.

Relining

Herstellen zonder breekwerkzaamheden wordt ook wel relining genoemd. Reling is een manier om een rioolrenovatie uit te voeren wanneer reparatie van het riool noodzakelijk is, maar het niet mogelijk is om delen van het riool te vervangen. Bij relining wordt namelijk het rioolprobleem verholpen van binnenuit verholpen. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt in deelrenovatie, kousrenovatie en inlaatrenovatie.

Gedeeltelijke rioolrenovatie

Elk rioolprobleem is uniek. Een rioolspecialist voert dan ook altijd voordat hij begint een visuele inspectie uit. Nadat het rioolprobleem in kaart is gebracht, kan gestart worden met het repareren, vernieuwen of vervangen van het riool. Wanneer deelrenovatie kan worden toegepast, worden kostbare vloeren, bestratingen en tuinen gespaard. Schakel daarom altijd een rioolspecialist in bij een kapot riool.