Tips voor het voorkomen van riool reinigingen

Als je je riool op de juiste manier gebruikt, hoef je in principe nooit je riool te reinigen. Voor het goed onderhouden van je riool, is het natuurlijk wel aan te raden om eens in de zoveel tijd een rioolreiniging uit te voeren. Volg je onderstaande tips op, dan verklein je in ieder geval de kans op rioolproblemen.

Gebruik je gootsteen en toilet niet als afvalbak

Veel mensen gebruiken hun gootsteen en toilet als afvalbak. Alles wat maar door de afvoer past, wordt hier al snel doorheen gespoeld. Om een verstopt riool of schade aan je riool te voorkomen, doe je dit niet. Frituurvet, sauzen, jus en andere vet- en vuilresten zijn niet goed voor je riool. Datzelfde geldt voor producten als inlegkruisjes, maandverband, tampons, luiers of vochtige doekjes waar geregeld het riool verstopt van raakt. Gooi dit gewoon in het prullenbakje naast het toilet.

Houd je wasbak en doucheputje schoon

Wasbakken en doucheputjes raken snel verstopt door alle haren en zeepresten die hierin terechtkomen. Daarom is het goed om regelmatig je doucheputje leeg te halen en de sifon onder de wasbak los te maken. Zo houd je beide afvoeren schoon en voorkom je dat je je riool professioneel moet laten reinigen.

Schaf geen hardnekkige ontstoppingsproducten aan

Je ziet regelmatig reclames voorbij komen die allerlei ontstoppingsproducten aanprijzen. Deze producten zijn echter niet goed voor je riool. Zeker niet als je verschillende producten tegelijk door de gootsteen spoelt. Zij kunnen namelijk slecht op elkaar reageren of zorgen juist voor een verstopping. Ook tasten deze producten je riool aan.

Rioolreiniging toch nodig?

Heb je het vermoeden dat je riool toch lichtelijk verstopt raakt? Schakel dan snel een rioolservice in om een rioolreiniging uit te laten voeren. Hiermee voorkom je dat je riool echt verstopt raakt en je werkelijk rioolproblemen krijgt.